Peter Kloimstein overleden

Nieuws Zondag 2 juli |

Vandaag bereikte ons het droevige bericht dat voormalig VHC Heren 1 trainer/coach, Peter Kloimstein is overleden. Peter werd 77 jaar.

Peter Kloimstein werd geboren in de voormalige DDR, als zoon van een ondernemersgezin en groeide op in Leipzig waar hij als jongen naar de kinder- en jeugdsportschool ging. Als zesjarige trainde hij in handbal, voetbal en hockey. Eerst één keer per dag, daarna twee keer tot het afstuderen van de middelbare school. Daarna ging hij naar de beroemde Duitse Universiteit voor Lichamelijke Cultuur (DHfK) Leipzig, die topsporters vormde voor de DDR. Peter Kloimstein studeerde sport met een focus op hockey en aardrijkskunde.

Hij speelde voor ATV Leipzig, daarna als full professional voor SC Leipzig. En kwam 39 keer uit voor het nationale junioren team.

Uit onvrede met het politieke regiem van de DDR, probeert hij eind jaren zestig te vluchten. "Ik wilde niet langer in de DDR wonen, ik wilde vrijheid in het Westen", aldus Kloimstein later. De vluchtpoging mislukte en hij kreeg 3,5 jaar gevangenisstraf. Een zwarte bladzijde in zijn leven. Echter door een onofficiële deal tussen de beide Duitslanden, kwam hij uiteindelijk in 1972 in Mönchen-Gladbach terecht.

Hier was hij van 1973 tot 2007 leraar sport en aardrijkskunde en zette zijn hockeycarrière voort bij de Gladbacher HTC 1973 tot 1981. Daarna werd hij coach van GHTC voor totaal elf jaar, Schwarz-Weiß Neuss, en Rheydter SV.

Eind jaren 80 kwam toenmalig VHC voorzitter Leopold Wolters in aanraking met Peter en daarmee ontstond een jarenlange samenwerking en vriendschap verdeeld over meerdere periodes. De kleine Asterix, zoals Dagblad voor Noord-Limburg hem beschreef, was zeer succesvol en bracht Heren 1 tot een hoger niveau. Eén van de hoogtepunten was het kampioenschap in 1998 in de Overgangsklasse.

Peter was ook meteen een sleutelfiguur om Duitse spelers te interesseren om in Venlo te gaan hockeyen en dit heeft het Venlose hockey tot in lengte van jaren veel extra’s gebracht.

In 2015 beëindigde hij zijn laatste periode in Venlo als coach van Heren 1. Het toenmalig bestuurslid Topsport, Joost Cornet zei toen:  "Kloimstein heeft het herenteam van VHC naar een hoger niveau getild waarbij er ook meerderde successen zijn behaald in de zaal. VHC is hem veel dank verschuldigd.”

Na zijn afscheid is Peter nog regelmatig te gast geweest langs de lijn op zondag. Vele handen schudden van zijn ‘Freunden’ en met een glas wijn genieten van de wedstrijd.

De kleine grote hockeyman is niet meer.