Venlo viert hockey

Nieuws Donderdag 3 augustus |

Vandaag is het precies 95 jaar geleden dat hockey in Venlo een officiƫle status kreeg.

3 Augustus 1928 was de oprichting van een van de voorlopers van HC Delta Venlo, de Venlose Hockey Club.

Natuurlijk werd er al eerder hockey gespeeld in Venlo en wel door Britse officieren die na de Eerste Wereldoorlog in Venlo terecht kwamen. En door Engelse medewerkers van lampenfabriek de Pope. Zij brachten als het ware de hockeysport over op de Venlonaren. Tevens gingen een aantal Venlonaren in dat olympische jaar naar Amsterdam. Zij kwamen in contact met de hockeysport op de Olympische Spelen en hadden het idee, om niet veel later hockey te introduceren in Venlo.

Daar waar nu Mr Jigs is gevestigd aan de Keulse Poort, werd op 3 augustus de oprichtingsakte getekend. In de beginjaren werd er getraind op het VOS terrein aan de Merelweg en bij de Bovenste Molen. Niet ver van waar we nu hockeyen.

Drie jaar na de oprichting startte VHC met twee elftallen aan de competitie. Het enthousiasme voor de sport bleef niet tot Venlo beperkt. Een deel van de hockeyers zat op het Thomascollege en daar sprong de vonk van het hockeyvirus ook over op de Tegelse studenten. Met als gevolg dat op 25 februari 1933 de Tegelsche Hockey Club werd opgericht. Twee jaar later had THC de beschikking over een volwaardige vrouwenafdeling.

De eerste vijf jaar  waren voor de Venlose hockeysport dus zeer belangrijk voor het vervolg van de aparte verenigingen en de hockeysport als geheel in de regio. Kijkend naar waar nu zijn, als HC Delta Venlo, kunnen we gerust stellen dat het enthousiasme van de pioniers van toen, nog steeds voelbaar is bij hockeyers van 95 jaar later. Een mooi vooruitzicht naar 100 jaar hockeysport in Venlo, in het jaar 2028.

Bronnen: Wikipedia, Venlo Vanbinnen, jubileumboeken VHC.